Η γαστρεντερίτιδα παρουσιάζεται με διάρροια και προσβάλει ταυτόχρονα στομάχι και έντερα. Πέρα από τη διάρροια μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, εμετό ή κοιλιακό άλγος. Διαβάστε αναλυτικότερα τι είναι η γαστρεντερίτιδα. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ στο τι τρώμε μια που κάθε φορά αναζητώ πώς θα νικήσουμε την δίψα και την πείνα.  Ακόλουθα αναφέρω τι επιτρέπετε να φάτε τις πρώτες ημέρες, προσοχή ότι άλλο απαγορεύεται.

Τις πρώτες 2 ώρες από τον πρώτο εμετό ή και διάρροια, αυστηρή δίαιτα δηλαδή τίποτα δεν τρώτε – πίνετε.

Στάδιο Α

Στην συνέχεια και σε μικρή ποσότητα δοκιμάζετε πατάτα με καρότο καλοβρασμένα ή ρύζι στον ατμό (δεν χρειάζεται λάδι) ή βραστό με αλάτι χωρίς πιπέρι. Αν θέλετε συμπληρώνετε λίγο λεμόνι για να νοστιμίσουν. Μόλις φάτε, περιμένετε να δείτε πως θα αντιδράσει ο οργανισμός σας. Αν όλα καλά (χωρίς εμετό) συνεχίζετε και ξανά τρώτε από το ίδιο φαγητό μιας που σίγουρο είναι ότι θα πεινάτε. Αν πάλι όλα καλά (χωρίς εμετό και διάρροια τούτη την φορά) τότε είστε έτοιμος για το επόμενο στάδιο. Αν όχι επιστροφή στην αυστηρή δίαιτα και φροντίζεται για την προσεχτική σας ενυδάτωση ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι εμετοί είναι πολύ συχνοί (ηλεκτρολύτες και ρυζόνερο από το φαρμακείο)

Στάδιο Β

Το νερό και το τσάι (χωρίς καφεΐνη) με μέλι (όχι ζάχαρη) με λίγο λεμόνι είναι το ρόφημα μας είτε κρύο είτε ζεστό. Αλεσμένη μπανάνα με μήλο λεμόνι και παγάκια το δροσιστικό κοκταίλ για μικρούς κ μεγάλους. Για κυρίως πιάτο ή συνεχίζετε με τα του Σταδίου Α ή δοκιμάζετε λευκά ζυμαρικά (χωρίς σάλτσα) με παρμεζάνα. Αν όλα καλά (χωρίς εμετό, χωρίς διάρροια και επιστροφή στα όχι πολύ μαλακά κακά) συνεχίζεται στο επόμενο στάδιο, αν όχι τότε επιστροφή στο προηγούμενο στάδιο.

Στάδιο Γ

Βραστά αυγά, μαγειρεμένα λαχανικά χωρίς σπόρια, κομπόστες φρούτων, φρυγανιές (λευκές) και πάντα έχετε το νου σας για το πως θα αντιδράσει ο οργανισμός σας. Το κρέας έτσι και αλλιως το αποφεύγω οπότε θα μεταφέρω ότι άπαχο και όχι τηγανισμένο είναι ευπρόσδεκτο.

Γιατρός δεν είμαι μα είτε στο κάμπινγκ είτε στο σπίτι με τον παραπάνω τρόπο αντιμετώπισα επιτυχώς έως και σήμερα την γαστρεντερίτιδα του παιδιού μου που φυσικά έγινε και δική μου 🙂

Περαστικά και μην ξεχνάτε ότι: τηλέφωνο τον παιδίατρο μας μπορούμε να πάρουμε ανά πάσα στιγμή