Μπριάμ

από | Ιούλ 7, 2019 | 0 Σχόλια

Το καλοκαιρινό φαγητό φούρνου που με αυτό, όλοι μας μεγαλώσαμε. Το μπριάμ ή τουρλού είναι Τούρκικο παραδοσιακό φαγητό που με μικρές παραλαγές είτε σε όνομα είτε σε συνταγή, το συναντάμε κ’ αλλού όπως π.χ. Ρατατούιγ στην Γαλλία.

Μπριάμ

Ingredients
  

  • 6 κολοκυθάκια
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 πράσο
  • 4 πατάτες
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 3 ειδών γλυκές πιπεριές (π.χ. Φλωρίνης, Κέρατο και Πορτοκαλί)
  • 1/2 καυτερή πιπεριά φρέσκια ή 3-4 αποξηραμένα chillies
  • 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν
  • 400 γρ. σάλτσα με κομματάκια ντομάτας ή 2 φρέσκιες ντομάτες στην εποχή τους, σε κομματάκια
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες (προαιρετικά αν σας αρέσει)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Notes

Για να βγουν τραγανά και γευστικά τα λαχανικά στο μπριάμ, πρέπει να κόβεται το κάθε λαχανικό ξεχωριστά, ώστε μετά το μαγείρεμα να στέκουν. Αυτά που έχουν τη τάση να μαλακώνουν και να διαλύονται στο μαγείρεμα, πρέπει να κόβονται σε μεγάλα κομμάτια όπως η μελιτζάνα, το κολοκύθι και το κρεμμύδι, και αυτά που τείνουν να στέκουν, πρέπει να κόβονται λεπτά, όπως το καρότο και η πατάτα. Το ίδιο κόψιμο σε μικρά κομμάτια ισχύει και για όσα προορίζονται να εμπλουτίσουν τη σάλτσα που θα δημιουργηθεί, όπως η ντομάτα, το σέλερυ και οι πιπεριές. Επομένως:
  • Τα κολοκυθάκια τα κόβετε χοντρά σε ροδέλες, περίπου 1 cm πάχους.
  • Τις μελιτζάνες επίσης σε χοντρές ροδέλες 1 cm πάχους και μετά αυτές στα 4 ή στα 6 κομμάτια 2-3 cm μήκους, ανάλογα με το μέγεθος της ροδέλας.
  • Τα καρότα σε λεπτές ροδέλες των 2-3 mm πάχους.
  • Τα κρεμμύδια τα καθαρίζετε απ’ έξω, και μετά στα 4 καθέτως.
  • Το πράσο σε χοντρές ροδέλες του 1.5 cm πάχους.
  • Τις πατάτες σε λεπτές φέτες των 2-3 mm πάχους.
  • Το σέλερυ σε λεπτές φέτες 2-3 mm πάχους
  • Τις γλυκιές πιπεριές σε ροδέλες των 5 mm πάχους.
Αντί για νερό στο ταψί, βάλτε μόνο λευκό κρασί και ελαιόλαδο.
Τα βάζετε σε ένα ταψί, αλατωπιπερώνεται, προσθέτετε μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, το λάδι και το κρασί. Ανακατεύετε προσεχτικά χωρίς να τα διαλύσετε! Την πικάντική του γεύση μπορείτε να διαμορφώσετε με την προσθήκη τσίλι ή καυτερής πιπεριάς ή και πιπεριού καγιέν.
Για την σάλτσα ντομάτας εάν έχετε φρέσκιες ώριμες, τις ψιλοκόβετε ειδάλλως βάζετε μια κονσέρβα μικρά ντοματάκια. Προσθέτετε ένα κουταλάκι ζάχαρη. Τέλος την προσθέτετε στο ταψί και τα βάζετε να μαγειρευτούν σε προθερμένο φούρνο με αέρα στους 180 για μια ώρα περίπου. Ανακατεύετε ανα 20 λεπτά!
Το σερβίρισμα και τα συνοδευτικά τα αφήνω πάνω σας. Ανάλογα με την περιοχή, συνηθίζονται και άλλα όπως προσθήκη φέτας, τηγανητού αυγού και άλλα πολλά.

Για την Συνταγή

  • Πρώτη δημοσίευση συνταγής: 7/7/19
  • Αρχική ιδέα: Μεγάλωσα με αυτό σε διάφορες παραλλαγές!

Δείτε επίσης

Πέρκα στον φούρνο με πορτοκάλι

Πέρκα στον φούρνο με πορτοκάλι

Πέρκα στον φούρνο με πορτοκάλι. 1 κομμάτι ψάρι φιλέτο Πέρκα ή για πιο οικονομικό Παγκάσιους ή και Γλώσσα, που είναι όλα χωρίς κόκκαλα. Πέρκα στον φούρνο με πορτοκάλι 500 γρ Πέρκα (φρέσκια)500 γρ πατάτα(ες)1 κρεμμύδι (ξερό)100 γρ πορτοκάλι (χυμός)½ λεμόνι (χυμός)1 κτγ...

Διαβάστε Περισσότερα
Ιαπωνική σαλάτα με σουρίμι KANI

Ιαπωνική σαλάτα με σουρίμι KANI

Απίθανη Ιαπωνική σαλάτα με σουρίμι KANI, ευκολη στην παρασκευή και νοστιμότατη. Ιαπωνική σαλάτα με σουρίμι KANI 150 γρ μαγιονέζα (ελαφριά)1 κτσ λεμόνι (χυμός)1 κτσ ελαιόλαδο1 κτγ πιπέρι (μαύρο)150 γρ καρότο (κομμένο σε λεπτές λωρίδες)500 γρ σουρίμι (κομμένο σε λεπτές...

Διαβάστε Περισσότερα

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




συστατικα για μαγειρεμα

Συνδιαστικη Αναζητηση

  • Κατηγορίες

  • Περιστάσεις