Οδηγίες κατασκευής διοράματος για το νησί του βασιλιά στον Πειρατικό κόσμο των Playmobil. Επέκταση τειχών, κατασκευή κατοικίας, σε παραπλήσια εικόνα με αυτή του κατασκευαστή.

Υλικά & Εργαλεία που θα χρειαστείς

 • Μπλε, Λευκό, Καφέ, Πράσινο πλαστικό χρώμα
 • Neofoam λευκό χαρτόνι 3mm
 • Dow φελιζολ μπλε 5cm
 • Ξύλινο πάνελ 3mm
 • Χαρτοταινία
 • Κοπίδι
 • Κόλα Ξύλου
 • Πινέλα διάφορα μεγέθη
 • Πολυμηχάνημα (εκτυπωτής και scanner)
 • Χαρτί Α4 200γρ
 • Βάση κοπής
 • Μολύβι, Χάρακα μήκους 40εκ, Γόμα, Μέτρο
 • Σέγα (προαιρετική)

Το προσχέδιο

nisi-tou-vasilia-playmobil-prosxedio-1-taperakiΑρχικά πρέπει να σχεδιάσεις βάσει του χώρου φιλοξενίας του διοράματος (δηλαδή στο δωμάτιο) την βάση και να την χωρίσεις σε γεωμετρικά σχήματα ικανά να κοπούν και μετέπειτα να συνδεθούν – κολληθούν. Πρέπει να σκεφτείς και να υπολογίσεις όλες τις πιθανές εκδοχές που μπορούν να επηρεάσουν την μελλοντική του ύπαρξη όπως πόρτες σπιτιού, καλοριφέρ, κουρτίνες, εύκολη μεταφορά σε άλλο χώρο να χρειαστεί κ.α.

nisi-tou-vasilia-playmobil-prosxedio-2-taperakiΜε το που ολοκληρώσεις τo προσχέδιο και σιγουρευτείς για τις διαστάσεις όλων των κομματιών, φτιάχνεις σε άλλο σχέδιο όπου τοποθετείς  τα κομμάτια σου (σαν puzzle) και φροντίζεις να χωρέσουν σε παραλληλόγραμμο διαστάσεων 300χ120 (συνήθης διάσταση του ξύλινου πάνελ) έτσι ώστε να προσαρμόσεις τις διαστάσεις αν χρειασθεί για να μην καταναλώσεις πχ 2 ξύλινα πάνελ χωρίς λόγο.

Η προεργασία σου ολοκληρώθηκε και δεν μένει παρά η προμήθεια και κοπή του ξύλου στις διαστάσεις που έχεις προϋπολογίσει.

Μετέπειτα με ξυλόκολλα και την βοήθεια χαρτοταινίας (κόλλημα στα πίσω και κρυφά σημεία) δημιουργείς την βάση και φυσικά την δοκιμάζεις στον επιθυμητό χώρο. Όπου απαιτείται διόρθωση με την σέγα το πράττεις.

Η βάση του διοράματος για το νησί του βασιλιά για τα Playmobil σου είναι έτοιμο!

Το νησί

nisi-tou-vasilia-playmobil-edafos-taperakiΤο επόμενο βήμα είναι η δημιουργία του εδάφους του νησιού και η γενική διαμόρφωση χώρων. Πρέπει να λάβεις υπόψη σου όλες τις πιθανές εκδοχές παιχνιδιού, που θα μπει το σπίτι, τα τείχη, οι υψομετρικές διαφορές, το λιμάνι. Πρέπει να δοκιμάσεις με τα playmobil σου εάν στέκονται, αν χωράνε. Επίσης αν χωράνε τα χέρια σου σε όλους τους χώρους όταν θα παίζεις εσύ ή το παιδί σου.

Το έδαφος το δημιουργείς με χρήση του Dow Φελιζολ όπου πριν το κολλήσεις, το τοποθετείς και το διαμορφώνεις κόβοντας το, με μεγάλο μαχαίρι κουζίνας. Η κόλληση γίνεται με την ξυλόκολλα.

Επέκταση τειχών και κατασκευή κατοικίας

teixos-kastrou-playmobil-prin-meta-taperakiΣκανάρεις όλα τα κομμάτια όπως τείχη, πόρτες, παράθυρα, διαχωριστικά του μεσαιωνικού σπιτιού Playmobil και διορθώνεις με το Photoshop τελειώματα, χρώματα, κουκκίδες και σκιές. Φροντίζεις επίσης να είναι σαν μοτίβα έτσι ώστε να είναι δυνατή η επανάληψη και να υπάρχει συνέχεια των σχεδίων. Μετράς και δοκιμάζεις, εκτυπώνεις σε απλό χαρτί και εφαρμόζεις μέχρι να σιγουρευτείς ότι έχεις δημιουργήσει όλα τα απαραίτητα μοτίβα για την κατασκευή σου.

Η μέτρηση, εφαρμογή και δοκιμή είναι το κλειδί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Στο neofoam λευκό χαρτόνι κόβεις ολόκληρες τις πλευρές στις σωστές διαστάσεις και με χαρτοταινία τις ενώνεις προσωρινά. Τις μεταφέρεις στο διόραμα και κάνεις τις δοκιμές σου, με την εφαρμογή των τυπωμένων σε απλό χαρτί τοίχων και παραθύρων.

katoikies-playmobil-etoimes-taperakiΑπαραίτητα πριν την τελική κόλληση και εκτύπωση σε χαρτί 200gr των επεξεργασμένων φωτογραφιών από τα τείχη των playmobil, δοκιμάζεις και εφαρμόζεις. Όταν πλέον έχεις σιγουρευθεί προχωρείς στο επόμενο βήμα της κόλλησης, που περιλαμβάνει την εκτύπωση των εν λόγο φωτογραφιών και με κοπίδι την κοπή των παραθύρων, πορτών όποιων ανοιγμάτων υπάρχουν.

Προσθήκη κατασκευής, δέντρων, θάμνων και βαφή διοράματος

Με την ολοκλήρωση των κατοικιών, έχεις φθάσει στο τελικό στάδια της κατασκευής για την τοποθέτηση και κόλληση όλων των στοιχείων και τέλος την προσθήκη βράχων, δέντρων, θάμνων. Οι θάμνοι και τα δέντρα μπορεί να είναι κομμάτια απο ένα παλιό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Οι βράχοι υπολείμματα χοντρού χαρτονιού ή και βρεγμένη εφημερίδα με επικάλυψη απο γυψογάζα. Με το πλαστικό χρώμα που έχεις προμηθευθεί, δημιουργείς με πρόσμιξη όποια απόχρωση επιθυμείς και βάφεις.

Για το τελικό αποτέλεσμα πέρα από τα υλικά, χρειάζεται πολύ παιχνίδι στις δοκιμές, ενεργή συμμετοχή όλων των μετέπειτα παικτών (παιδιά) και ψυχραιμία όταν ένα μικρό λάθος ή παράλειψη ακυρώσει ή σε κάνει να επαναλάβεις μέρος ή και ολόκληρο στάδιο της κατασκευής. Αυτό που δεν έβαλα και πιθανά θα προσθέσω είναι ο φωτισμός για τα σκοτεινά σημεία.

Φωτογραφίες από το νησί του βασιλιά