Go Back

Μοσχάρι ταζίν με μήλο και σταφίδα

Ingredients
  

  • 1 κιλό μοσχάρι ελιά σε κύβους 2,5 εκ
  • 2 κτσ ελαιόλαδο
  • 40 γρ βούτυρο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1/8 κτγ κρόκος Κοζάνης (σαφράν), σε σκόνη
  • 1/2 κτγ τζίντερ σε σκόνη
  • 1 κτγ κανέλα τριμμένη ή σε σκόνη
  • 4 κλωνάρια μαιντανός δεµένα σε ένα µατσάκι 
  • 125 γρ σταφίδες
  • 3 κτσ μέλι
  • 3 ξινόμηλο(α)
  • 1 κτγ σουσάμι καβουρδισµένο σε αντικολλητικό τηγάνι για 3-4 λεπτά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Notes

Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το µισό ελαιόλαδο και το µισό βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε το µοσχάρι σε δόσεις για 6-7 λεπτά, µέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Αφαιρούµε µε τρυπητή κουτάλα το µοσχάρι και το βάζουµε σε πιατέλα.
Προσθέτουµε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 5 λεπτά µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε το σαφράν, το τζίντζερ και τη 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα και τα σοτάρουµε για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουµε 600 ml νερό, 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι.
Ανακατεύουµε καλά και ξαναβάζουµε το µοσχάρι στην κατσαρόλα, µαζί µε το µατσάκι από τα κλωνάρια κόλιανδρου (ή µαϊντανού). Σκεπάζουµε το φαγητό και σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για 1½ ώρα.
Προσθέτουµε τις σταφίδες και 1 κουταλιά της σούπας µέλι, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 30 λεπτά ακόµα ή µέχρι να µαλακώσει το µοσχάρι.
Στο µεταξύ, πλένουµε τα µήλα, τα κόβουµε στη µέση και αφαιρούµε τους πυρήνες, ενώ κρατάµε το φλούδι. Κόβουµε κάθε µισό σε 3 κοµµάτια. Ζεσταίνουµε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα τηγάνι σε µέτρια φωτιά και προσθέτουµε τα µήλα. Μαγειρεύουµε για 10 λεπτά, γυρίζοντας τα µήλα συχνά. Τα περιχύνουµε µε το υπόλοιπο µέλι, τα πασπαλίζουµε µε την επιπλέον κανέλα και τα σοτάρουµε για 5 λεπτά ή µέχρι να γλασαριστούν και να µαλακώσουν.
Μεταφέρουµε το κρέας µε τρυπητή κουτάλα σε µια πιατέλα, το περιχύνουµε µε τα υγρά της κατσαρόλας και βάζουµε από πάνω τα µήλα. Πασπαλίζουµε µε ψηµένο σουσάµι και σερβίρουµε.
Για την Συνταγή