Go Back

Σούσι Μακί με Καπνιστό Σολομό

Ingredients
  

Για το Ρύζι

  • 2 φλ. ρύζι για sushi
  • 2,5 φλ. νερό
  • 3-4 κσ. ξύδι λευκό
  • 2 κσ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κγ. αλάτι

Για το μακι

  • 4 φύλλα φύκι
  • 150-200 γρ. καπνιστός Σολομός
  • αβοκάντο
  • αγγούρι
  • Wasabi
  • σάλτσα σόγιας
  • τζίντζερ

Notes

Για το Ρύζι:
Βάζουμε 2 φλυτζάνια ρύζι σε μια λεκάνη και ρίχνουμε νερό ώστε να καλύψουμε το ρύζι. Το αφήνουμε για 30 λεπτά. Μετά από 30 λεπτά το ρύζι θα πρέπει να έχει γίνει άσπρο. Χύνουμε το νερό και ρίχνουμε νέο νερό. Κάνοντας κυκλικές κινήσεις με το χέρι μας πλένουμε το ρύζι. Χύνουμε το νερό και βάζουμε πάλι φρέσκο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ως ότου το νερό να βγαίνει καθαρό. Βάζουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και το αφήνουμε για δύο λεπτά.Βάζουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε δυόμιση φλυτζάνια νερό. Θα χρειαστούμε μια κατσαρόλα με καπάκι που εφαρμόζει καλά.Σε μεσαία θερμοκρασία και πάντα με κλειστό καπάκι (προσοχή μην ανοίγετε το καπάκι) περιμένουμε μέχρι να πάρει βράση. Αμέσως μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 με 20 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι μέσα στην κατσαρόλα με κλειστό καπάκι για 10 λεπτά. Ανοίγουμε το καπάκι και περιμένουμε άλλα 3 με 4 λεπτά.
Ζεσταίνουμε το ξύδι με τη ζάχαρη και το αλάτι ίσα ίσα μέχρι να λιώσουν. Το αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το ρύζι σε ένα πλαστικό μπολ (προσοχή: όχι μεταλλικό). Προσθέτουμε το ξύδι ρυζιού και ανακατεύουμε μέχρι το ρύζι να σκληρύνει. Σκεπάζουμε το μπολ με ένα πανί και αφήνουμε το ρύζι για λίγη ώρα μέχρι να κρυώσει.
Και είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τα αγαπημένα μας sushi!
Για το μακί
Βάζουμε σ’ ένα μπολ νερό και λίγο ξύδι για να βρέχουμε τα χέρια μας ώστε να μην κολλάει το ρύζι όταν θα το απλώνουμε επάνω στο φύκι. Κόβουμε τα υλικά σε λεπτές λωρίδες. Κόβουμε το φύλλο φυκιού στην μέση και το βάζουμε πάνω στο bamboo mat με την γυαλιστερή πλευρά του φυκιού από κάτω (η τραχιά από πάνω). Βάζουμε το ρύζι στην σκληρή / τραχιά πλευρά του φυκιού και το απλώνουμε με τα πάντα βρεγμένα χέρια μας. Απλώνουμε το ρύζι σε στρώμα πάχους μισού πόντου και με το δάχτυλο απλώνουμε λίγο wasabi. Βάζουμε τη γέμιση και τυλίγουμε.
Κρατάμε το ρολό με το αριστερό χέρι και με το δεξί το ραντίζουμε με νερό. Εάν δεν το βρέξουμε το φύκι θα είναι πολύ σκληρό για να το μασήσουμε. Επειδή το ρύζι κολλάει πολύ βρέχουμε το μαχαίρι μας συνέχεια καθώς κόβουμε τα ρολά σε φέτες.