Go Back

Χαλβάς Πορτοκαλιού

Ingredients
  

Για το γλυκό

  • 1250 γρ. νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 20 ml βανίλια
  • 250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 3 μεγάλα πορτοκάλια ξύσμα και χυμός
  • 50 γρ. καρύδα αποξηραμένη
  • κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής προαιρετικό

Για το γαρνίρισμα

  • 1 κ.σ. καρύδα αποξηραμένη

Notes

Σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το νερό, βάζουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει η ζάχαρη. Κατόπιν προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το ξύσμα και τον χυμό των πορτοκαλιών και συνεχίζουμε να ακατατεύουμε. Προσοχή, μπορεί τα πορτοκάλια να καλύψουν εντελώς την γέυση ή και να πικράνουν το όλο μείγμα, οπότε δοκιμάζουμε και αν το πικράνουν, προσθέτουμε ζαχαρη.
Τέλος ρίχνουμε μες την κατσαρόλα την καρύδα. Αφήνουμε να βράσουν τα υλικά, να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε. Όταν αρχίζει να βγάζει τους πρώτους πίδακες βρασίματος αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στο τέλος προσθέτουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής για να έχει πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα ο χαλβάς.
Αδειάζουμε το μείγμα του χαλβά σε φόρμα. Στρώνουμε την επιφάνεια του γλυκού και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει τελείως βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο.
Στο σερβίρισμα αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με λίγη καρύδα.