Go Back

Χταπόδι με σύκα, δαμάσκηνα και μέλι.

Ingredients
  

  • χταπόδι 1 με 1,5 κιλό κατά προτίμηση φρέσκο
  • 3-4 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι Κονιάκ
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1/4 ποτήρι ξύδι
  • 1 kg ντομάτες
  • 2-3 φύλλα Δάφνης
  • μερικοί κόκκοι μπαχάρι και πιπέρι
  • 4 πιπεριές πολύχρωμες
  • 4-6 ξερά δαμάσκηνα
  • 4 ξερά σύκα κομμένα στα τέσσερα
  • 100 ml μέλι

Notes

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι. Το βράζουμε σε κατσαρόλα με ελάχιστο νερό, ξύδι και μαύρο πιπέρι, ώσπου να μαλακώσει και στη συνέχεια το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια. Το αφήνουμε στην άκρη και παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, στο οποίο σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπαχάρι, το πιπέρι.
Σβήνουμε το μείγμα με το κρασί, το κονιάκ και το ξύδι και προσθέτουμε τις φρέσκες ντομάτες και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χταπόδι και το αφήνουμε να βράσει περίπου μία ώρα σε σιγανή φωτιά, ώσπου να μελώσει. Αν χρειασθεί προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό.
Λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές, τα σύκα, τα δαμάσκηνα και το μέλι και αφήνουμε τα υλικά σκεπασμένα, ώστε να μαλακώσουν με την άχνα τους.
Συνοδεύεται και αναμιγνύεται άνετα με ρύζι ατμού και σίγουρα τρώγεται και κρύο!