Go Back

Πεντανόστιμη Τυρόπιτα με σόδα

Ingredients
  

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο
  • 500 γρ. φέτα
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 150 γρ. καπνιστό τυρί
  • πιπέρι
  • ρίγανη

Μείγμα γιαουρτιού

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτάκι σόδα με ανθρακικό (330 ml)
  • 2 αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ

Notes

Λιώνουμε το βούτυρο με όποιον τρόπο επιθυμούμε, το μισό για το μείγμα γιαουρτιού και το υπόλοιπο μισό επάλειψη των φύλλων.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα τυριά τριμμένα και ανακατεύουμε ελαφρά. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35-36εκ, στρώνουμε 4 φύλλα βουτυρώνοντας τα με ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με μια στρώση από το μείγμα τυριών και συνεχίζουμε βάζοντας δυο φύλλα και επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσει το μείγμα τυριών. Τέλος σκεπάζουμε με 3 φύλλα και κόβουμε ελαφρά την πίτα στα επιθυμητά κομμάτια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά καλά και προσθέτουμε γιαούρτι, μισό βούτυρο λιωμένο και την σόδα και περιχύνουμε την πίτα. Την αφήνουμε τουλάχιστον για 15 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και την αφήνουμε για λίγο να ρουφήξει όλα τα υγρά. Βάζουμε την πίτα να ψηθεί χαμηλά για 40 λεπτά περίπου και την ανεβάζουμε ψηλότερα προς το τέλος για να πάρει χρώμα.