Go Back

Φουρνιστές πατάτες

Ingredients
  

  • 1 kg πατάτες
  • 3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 3 γεμάτες κουταλιές βούτυρο
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

Notes

Βάζεις τον φούρνο να προθερμαίνεται στον αέρα, στους 180°C.
Βράζεις μία κατσαρόλα με νερό, μπόλικο αλάτι. Καθαρίζεις τις πατάτες και τις κόβεις σε μεγάλα κομμάτια. Μόλις το νερό κοχλάσει, ρίχνεις μέσα τις πατάτες και τις αφήνεις στη φωτιά για περίπου 5 λεπτά, τόσο όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν μόνο εξωτερικά και όχι εσωτερικά. Όταν ετοιμασθούν, τις σουρώνεις και στην ίδια την κατσαρόλα τις ξαναβάζεις, προσθέτεις το δεντρολίβανο, λίγο αλάτι και το σιμιγδάλι. Καπακώνεις την κατσαρόλα και την κουνάς έτσι ώστε οι πατάτες να «ραγίσουν» και το σιμιγδάλι να κολλήσει καλύτερα πάνω τους.
Σε ένα μεγάλο ταψί - τόσο μεγάλο ώστε όταν ρίξουμε μέσα τις πατάτες να μη στριμωχτούν αλλά να απλωθούν γενναιόδωρα σε μία στρώση - βάζεις το βούτυρο και το ελαιόλαδο και το τοποθετείς στον καυτό φούρνο για 3-4 λεπτά, ίσα ίσα να λιώσει το βούτυρο και να «ανάψει» το λάδι. Μόλις γίνει αυτό, προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύεις ώστε ελαιόλαδο και βούτυρο να απλωθούν σε όλη την επιφάνεια και ψήνεις για 30 λεπτά περίπου, στους 180° C.
Στα 15 λεπτά τις ανακατεύεις εκ νέου. Δοκιμάζεις και όταν έτοιμες τις βγάζεις και σερβίρεις.