Go Back

Κουνουπίδι φουρνιστό με κρέμα γιαουρτιού

Ingredients
  

  • 1 1/2 kg. κουνουπίδι χωρίς τα πολύ χοντρά φύλλα
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 200 γρ. γραβιέρα ή παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κ.σ. φρυγανιά (ή παξιμάδια ολικής) τριμμένη

Για την κρέμα γιαουρτιού

  • 1/2 kg. γιαούτρι στραγγιστό
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή ή Dijon
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

Notes

Εάν δεν έχεις έτοιμο βρασμένο από χθες τότε το χωρίζουμε το κουνουπίδι στα μπουκετάκια του, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Βράζουμε στον ατμομάγειρα (15 λεπτά) ή σε άφθονο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει μα να παραμείνει τραγανό. Το βγάζουμε και σε ενα μπολ ή σουρωτήρι το αλατίζουμε και το αφήνουμε να βγάλει τα νερά του.
Το κουνουπίδι αν της ώρας, πρέπει να στραγγίξει από τα νερά του.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με αυγοδάρτη τα αυγά, προσθέτουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν καλά και γίνει μια ομοιογενής κρέμα. Προσθέτουμε το κουνουπίδι, μαϊντανό και τυρί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Απλώνουμε το μείγμα του κουνουπιδιού με την κρέμα γιαουρτιού σε λαδωμένο πυρέξ. Έπειτα πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά ή το παξιμάδια έτσι ώστε να καλυφθεί η πάνω επιφάνεια.
Ψήνουμε για 15 λεπτά στο φούρνο ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού. Σερβίρουμε το κουνουπίδι ζεστό.