Go Back

Μπριάμ

Ingredients
  

  • 6 κολοκυθάκια
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 πράσο
  • 4 πατάτες
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 3 ειδών γλυκές πιπεριές (π.χ. Φλωρίνης, Κέρατο και Πορτοκαλί)
  • 1/2 καυτερή πιπεριά φρέσκια ή 3-4 αποξηραμένα chillies
  • 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν
  • 400 γρ. σάλτσα με κομματάκια ντομάτας ή 2 φρέσκιες ντομάτες στην εποχή τους, σε κομματάκια
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες (προαιρετικά αν σας αρέσει)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Notes

Για να βγουν τραγανά και γευστικά τα λαχανικά στο μπριάμ, πρέπει να κόβεται το κάθε λαχανικό ξεχωριστά, ώστε μετά το μαγείρεμα να στέκουν. Αυτά που έχουν τη τάση να μαλακώνουν και να διαλύονται στο μαγείρεμα, πρέπει να κόβονται σε μεγάλα κομμάτια όπως η μελιτζάνα, το κολοκύθι και το κρεμμύδι, και αυτά που τείνουν να στέκουν, πρέπει να κόβονται λεπτά, όπως το καρότο και η πατάτα. Το ίδιο κόψιμο σε μικρά κομμάτια ισχύει και για όσα προορίζονται να εμπλουτίσουν τη σάλτσα που θα δημιουργηθεί, όπως η ντομάτα, το σέλερυ και οι πιπεριές. Επομένως:
  • Τα κολοκυθάκια τα κόβετε χοντρά σε ροδέλες, περίπου 1 cm πάχους.
  • Τις μελιτζάνες επίσης σε χοντρές ροδέλες 1 cm πάχους και μετά αυτές στα 4 ή στα 6 κομμάτια 2-3 cm μήκους, ανάλογα με το μέγεθος της ροδέλας.
  • Τα καρότα σε λεπτές ροδέλες των 2-3 mm πάχους.
  • Τα κρεμμύδια τα καθαρίζετε απ’ έξω, και μετά στα 4 καθέτως.
  • Το πράσο σε χοντρές ροδέλες του 1.5 cm πάχους.
  • Τις πατάτες σε λεπτές φέτες των 2-3 mm πάχους.
  • Το σέλερυ σε λεπτές φέτες 2-3 mm πάχους
  • Τις γλυκιές πιπεριές σε ροδέλες των 5 mm πάχους.
Αντί για νερό στο ταψί, βάλτε μόνο λευκό κρασί και ελαιόλαδο.
Τα βάζετε σε ένα ταψί, αλατωπιπερώνεται, προσθέτετε μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, το λάδι και το κρασί. Ανακατεύετε προσεχτικά χωρίς να τα διαλύσετε! Την πικάντική του γεύση μπορείτε να διαμορφώσετε με την προσθήκη τσίλι ή καυτερής πιπεριάς ή και πιπεριού καγιέν.
Για την σάλτσα ντομάτας εάν έχετε φρέσκιες ώριμες, τις ψιλοκόβετε ειδάλλως βάζετε μια κονσέρβα μικρά ντοματάκια. Προσθέτετε ένα κουταλάκι ζάχαρη. Τέλος την προσθέτετε στο ταψί και τα βάζετε να μαγειρευτούν σε προθερμένο φούρνο με αέρα στους 180 για μια ώρα περίπου. Ανακατεύετε ανα 20 λεπτά!
Το σερβίρισμα και τα συνοδευτικά τα αφήνω πάνω σας. Ανάλογα με την περιοχή, συνηθίζονται και άλλα όπως προσθήκη φέτας, τηγανητού αυγού και άλλα πολλά.