Go Back

Ρεγκοσαλάτα με σταφίδες

Ingredients
  

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μέτριες πατάτες
  • χυμό και ξύσμα από ½ λεμόνι ακέρωτο
  • 2 φιλέτα ρέγκα καπνιστή κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 1/2 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
  • 4 κ.σ. μηλόξυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Notes

Βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό, για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε μέτρια κομμάτια και τις λιώνετε με το πρες πουρέ ή με ένα πιρούνι.
Για την ρέγκα προτιμήστε να την πάρετε ολόκληρη, να την ξεφλουδίσετε και να την ξαλμιρήσετε. Είναι πιο νόστιμη! Εαν τώρα βιάζεστε πάρτε τα ετοιμα φιλέτα.
Σε ένα μικρό τηγανάκι αχνίζετε για 2-3 λεπτά το κρεμμύδι σε δύο κουταλιές της σούπας νερό μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστεί το νερό.
Ρίχνετε στο μπλέντερ τη ρέγγα, τα αχνισμένα κρεμμύδια, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελάχιστο αλάτι, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και τα πολτοποιείτε καλά για 2 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε έναν λείο και σφιχτό πολτό. Αδειάζετε τον πολτό σε ένα μπολ, προσθέτετε τις λιωμένες πατάτες και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Πλένετε και σκουπίζετε καλά τον κάδο του μπλέντερ και ρίχνετε εκεί τις σταφίδες, το ξίδι και τον μαϊντανό. Τα πολτοποιείτε και αυτά καλά και αδειάζετε τον πολτό στο μπολ με την κρύα ρεγγοσαλάτα. Αν θέλετε, ανακατεύετε τα δύο μίγματα, μπορείτε όπως να τα αφήσετε έτσι, για ομορφότερη εμφάνιση. Σκεπάζετε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάζετε τη ρεγγοσαλάτα στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει και να αναμιχθούν καλά τα αρώματά της.