Go Back

Λινγκουίνι με σάλτσα μανιταριών πορτσίνι

Ingredients
  

  • 1 πακέτο λιγκουίνι ή άλλα ζυμαρικά της αρέσκειάς μας
  • 70 γρ. πορτσίνι αποξηραμένα μουλιασμένα από την προηγούμενη μέρα σε 150 ml νερό (θέλουμε να μαλακώσουν πολύ καλά)
  • 500 γρ. λευκά μανιτάρια καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, χωρίς τα κοτσάνια, σε μικρά κομμάτια (ή ποικιλία μανιταριών)
  • 2 μικρές καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες (ή 1 κ.γ. τσίλι ή μπούκοβο καυτερό) – προαιρετικά
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένα
  • ο χυμός από 1 μικρό λεμόνι
  • 150 γρ. παρμεζάνα σε φλούδες ή τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Notes

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ξεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με την καυτερή πιπεριά για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα να αρωματίσουν το λάδι. Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσουν.
Στραγγίζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι με ένα σουρωτήρι και κρατάμε στην άκρη το νερό όπου τα μουλιάσαμε. Ρίχνουμε τα πορτσίνι στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα Λινγκουίνι 3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα μανιτάρια.
Προσθέτουμε και το νερό όπου μουλιάσαμε τα μανιτάρια πορτσίνι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να σκορπιστούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά και τα ζυμαρικά να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.
Αποσύρουμε από την φωτιά, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, σκορπίζουμε τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και μοιράζουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα. Τέλος, σκορπίζουμε την Παρμεζάνα.