Go Back

Κριθαρότο με μανιτάρια Πορτσίνι

Ingredients
  

  • 300 γρ. κριθαράκι
  • 30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • 250 γρ. λευκά απλά μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 20+20 γρ. βούτυρο
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 1 lt ζωμός λαχανικών
  • 70 γρ. παρμεζάνα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Notes

Βάλτε τα αποξηραμένα πορτσίνι να μουλιάσουν σε ένα ποτήρι με 100 ml. χλιαρό πρός ζεστό νερό.
Βάλτε σε μεγάλο πλατύ τηγάνι τα 20 γρ. βούτυρο να λιώσουν και σε μεσαία ένταση σοτάρετε το κρεμμύδι για 3’ λεπτά. Δυναμώστε την ένταση, προσθέστε το κριθαράκι και σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι για 1’ λεπτό, ανακατεύοντας.
Αρχίστε να ρίχνετε σταδιακά κουτάλες με τον ζωμό στο κριθαράκι που σοτάρατε και ανακατέψτε. Κάθε φορά, μόλις πιει τα υγρά προσθέστε την επόμενη κουτάλα και ανακατέψτε. Στα 6’ περίπου λεπτά, προσθέστε το κρασί.
Μόλις πιει το ζουμί, προσθέστε τα μανιτάρια και τα πορτσίνι με το νερό τους. Συνεχίστε την διαδικασία με τον ζωμό και το ανακάτεμα, μέχρι όταν δείτε το κριθαράκι έχει αρχίσει να μελώνει ενώ ακόμη διατηρεί το κέντρο του αλντέντε.
Αποσύρετε το τηγάνι απ’ την εστία. Προσθέστε μια τελευταία κουτάλα ζωμό, τα υπόλοιπα 20 γρ. βούτυρο, ανακατέψτε καλά και στη συνέχεια ρίξτε την παρμεζάνα. Ανακατέψτε πάλι και σερβίρετε αμέσως, με λίγο φρέσκο πιπέρι.