Σαλάτα με αβοκάντο, ντομάτα και φέτα

AntonioRecipe Author

Το αβοκάντο στην Κεντρική Αμερική καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια. Οι Ισπανοί το είδαν για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα. Στην Ισπανία ήλθε το 1601. Στις ΗΠΑ μεταφέρθηκε μετά το 1800, αλλά η εκμετάλλευσή του για εμπορικό σκοπό ξεκίνησε γύρω στο 1900. Στο Ισραήλ έφτασε το 1930, αλλά η καλλιέργειά του αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Γενικότερα στις μεσογειακές χώρες η συστηματική καλλιέργειά του ξεκίνησε μετά το 1950.

Στην Ελλάδα οι πρώτοι σπόροι ήλθαν από τις ΗΠΑ το 1910. Προσπάθειες συστηματικής καλλιέργειας ξεκίνησαν από την Κρήτη με εγκατάσταση πειραματικού οπωρώνα 14 στρεμμάτων το 1966. Τα τελευταία χρόνια μετά από την αυξημένη ζήτηση του από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καλλιέργειά του αναπτύχθηκε πολύ. Καλλιεργείται δε σε περιοχές της Κρήτης όπου καταλαμβάνει οπωρώνες με πάνω από 50,000 δέντρα που καλύπτουν έκταση 2,500 στρεμμάτων. Η μέση ετήσια παραγωγή είναι περίπου 1 τόνος το στρέμμα.

  • 1 μεγάλη ντομάτα (ψιλοκομμένη)
  • 1 κόκκινη πιπεριά (ψιλοκομμένη)
  • 1 αβοκάντο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. φέτα
  • 1/2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • αλάτι

Σε μπολ βάζεις τις ντομάτες, την πιπεριά, το αβοκάντο και τα φύλλα δυόσμου. Σε μικρό μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με το βαλσαμικό ξύδι και περιχύνουμε τη σαλάτα. Γαρνίρουμε τη σαλάτα με την φέτα. Αλατίζουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Για την Συνταγή
Συστατικα για μαγειρεμα