Γιουβέτσι με κόκκορα στο πήλινο
- 1 κόκκορα τεμαχισμένο ή ένα κοτόπουλο
- 4 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
- τριμμένες ντομάτες στον τρίφτη (περ. 400γρμ)
- 1 καυτερή πιπεριά
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 3-4 μπαχάρια
- 1 κανέλα
- 1 κουτάλι σούπας ντοματοπελτέ
- 1/2 γλ. μοσχοκάρυδο
- 1 κτγ ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 300γρ κριθαράκι μέτριο
- 500 λίτρο βραστο αλατισμένο νερό ή ζωμό κότας
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 220 βαθμούς και βάζεις το πήλινο (άδειο) στον φούρνο να ζεσταθεί.
Βάζεις το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα (που να χωράει σε μια στρώση όλα τα κομμάτια του κόκκορα) και ρυθμίζετε τη φωτιά στο δυνατό. Μόλις κάψει το λάδι, τσιγαρίζεις τον κοκκορα και αφού ροδίσει προσθετεις κρεμμύδια, σκόρδα και συνεχίζεις για άλλα πέντε λεπτά. Σβήνεις με το κρασί και μολις πάρει βράση, χαμηλώνεις τη θερμοκρασία στο μέτριο-χαμηλό και ανακατεύοντας κάθε τόσο, το αφήνεις για 15 λεπτά. Προσθέτεις την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, δάφνη, κανέλα και 150-200 ml νερό. Μαγειρεύεις σε χαμηλή φωτιά για άλλα 15-20 λεπτά.
Βγάζεις προσεχτικα το πήλινο απο τον φούρνο. Στρώνεις στο σκεύος πρώτα τα κομμάτια του πουλερικού και μετά ρίχνεις τη σάλτσα (αφαιρώντας δάφνη και κανέλα). Ρίχνεις το κριθαράκι και προσθέτεις βραστό νερό (τόσο – όσο να μην γίνει σούπα). Ανακατεύεις και ψήνεις στο φούρνο για περίπου 20 με 30 λεπτά, προσέχοντας να υπάρχει πάντα αρκετό ζουμί ώστε να μην στεγνώσει το γιουβέτσι πριν γίνει η μανέστρα. Aν χρειαστεί, συμπληρώνεις λίγο.
Σβήνεις τον φούρνο φροντίζοντας να έχουν μείνει υγρά και αφήνεις λίγο το φαγητό να ξεκουραστεί. Όταν φάμε 2-3 ώρες αργότερα και το φαγητό θα έχει απορροφήσει όλα του τα υγρά, θα το ζεστάνουμε λίγο με το ζουμάκι που έχουμε κρατήσει.
Σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα και το φαγητό είναι όνειρο
- Ιδέα: γιουβετσάκι με κόκκορα: παράδοση σε ελαφρά διασκευή | Pandespani & Giouvetsi me kokkora xoriatiko
- Πρώτη δημοσίευση συνταγής: 22/1/24