Μοσχαρίσιο κότσι στον φούρνο με κρασί

AntonioRecipe Author

Μοσχαρίσιο κότσι στον φούρνο με κρασί, που αν κοπεί κάθετα τότε ονομάζεται οσομπούκο. Το ιταλοφερμένο οσομπούκο, αναφέρεται στην τρύπα του μυελού στο κέντρο του μοσχαρίσιου μπουτιού. Ουσιαστικά το οσομπούκο (Osso buco) πρόκειται για ένα φτηνό κομμάτι κρέας που προέρχεται από το ποντίκι του μοσχαριού (γάμπα), το οποίο όμως είναι γεμάτο κολλαγόνο, το γνωστό μας ζελέ και επιβάλλεται να σιγοβράσει – σιγομαγειρευθεί πολλές ώρες προκειμένου να μαλακώσει.

Το φαγητό αυτό ξεκινά στο μάτι της κουζίνας και ολοκληρώνεται στο φούρνο.

Για το οσομπούκο

  • 1 με 1,5 κιλό μοσχαρίσιο οσομπούκο (κότσι με κόκαλο στο κέντρο)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα, σε μέτριες φέτες
  • 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι
  • 350 ml λευκό, ξηρό κρασί (προτιμότερο Chardonnay)
  • 700 ml ζεστός σπιτικός ζωμός βοδινού
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • κόκκοι πιπεριού

Για το οσομπούκο χειμωνιάτικο με κρασί ξεκινάμε και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Το κομμάτι κρέατος το δένουμε περιμετρικά, το αλατοπιπερώνουμε, προσθετουμε θυμάρι και το αφήνουμε να μαριναριστεί τουλάχιστον 2 ώρες εντός ψυγείου. Μισή ώρα πριν το μεαγειρέψουμε το βγάουμε απο το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε μεγάλο ζεσταμένο τηγάνι ρίχνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε το κρέας για 5 λεπτά από όλες τις  πλευρά έτσι ώστε να ροδίσουν καλά.

Βάζουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα (ιδανικά πυρίμαχη, που να μπαίνει και στο φούρνο) και μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και τα σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά για περίπου 7 – 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κρέας, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις δάφνες, το θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού.

Μετά από 1 λεπτό, προσθέτουμε το ζωμό και μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και φουρνίζουμε.

Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει η σάλτσα. Αν δεν έχει δέσει όσο θέλουμε, βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε (αν θέλουμε, για να δέσει ακόμη καλύτερα η σάλτσα, λιώνουμε μερικά κομμάτια κρεμμυδιού και καρότου). Πετάμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και σερβίρουμε το κρέας.

Για την Συνταγή

Συστατικά για μαγείρεμα