Γιουβέτσι με λαχανικά στο πήλινο

από | Μάι 5, 2020 | 0 Σχόλια

Κατηγορίες: Vegeterian, Κυρίως

Γιουβέτσι με λαχανικά στο πήλινο!

Το πήλινο ή κεραμικό βαθύ σκεύος εν είδει κατσαρόλας με ασορτί καπάκι, που πλέον αποκαλείται γάστρα λέγεται δε εκ παραδρομής μερικές φορές και γιουβέτσι. Το ψήσιμο σε πήλινο σκεύος ή γάστρα είναι από τις παλιότερες μεθόδους μαγειρέματος και όχι ακριβώς συνταγή. Ανήκει στους βασικούς, εύκολους και διόλου εξωτικούς τρόπους μαγειρέματος. Η τεχνική είναι αρχαία και συναντάται σ’ όλους τους ανάλογους πολιτισμούς, από τους Ατζέκους ως την Μεσοποταμία και από την Ρώμη ή την Αιθιοπία ως την Ιαπωνία. Στο Μαρόκο έχουμε το γνωστό tajine με το κωνικό καπάκι, στην Ινδία τον tava και το tandoor, στην Κίνα τα κλειστά σκεύη από αμμώδη πηλό. Το αγυάλωτο πήλινο σκεύος που μουλιάζει πρώτα στο νερό για να το απορροφήσουν οι πόροι του και να χρησιμοποιήσουν αυτή την εξατμιζόμενη στη συνέχεια υγρασία στο ψήσιμο του φαγητού, υπήρξε σ’ ανατολή και δύση ο τρόπος για να μαγειρευτούν κρέατα και ψάρια μέσα στον εκλυόμενο ατμό και να αποδώσουν όλη τη γεύση τους χωρίς να καούν ή να στεγνώσουν. Τα πορώδη βρεγμένα τοιχώματα διαχέοντας τη θερμότητα, στεγνώνουν σταδιακά μεταφέροντας την υγρασία στον αέρα που περιβάλλει το φαγητό, το οποίο έτσι δεν χάνει τη δική του καθώς ψήνεται.

Γιουβέτσι με λαχανικά στο πήλινο

Ingredients
  

  • 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • 4 πιπεριές όλα τα χρώματα
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 6 κολοκυθάκια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 400 γρ. ντομάτα συμπυκνωμένος χυμός
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ρίγανη ξερή
  • 200 γρ. φέτα τριμμένη
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Notes

Προετοιμάζεις το πήλινο, γεμίζοντας το με νερό και αφήνοντας το τουλάχιστον για μία ώρα, πριν μπουν μέσα τα υλικά.
Ξεπικρίζεις τις μελιτζάνες κόβοντας τες σε μικρά κομμάτια, τις αλατίζεις και τις βάζεις στο νερό για μια ώρα. Λίγο πριν να είναι έτοιμες οι μελιτζάνες προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 σε αέρα και ξεκινάς να κόβεις τα υπόλοιπα υλικά λαχανικά σε μικρά καρέ (κολοκυθάκια, πιπεριές και κρεμμύδια).
Σε ένα πήλινο προσθέτεις όλα τα λαχανικά, προσθέτεις την δάφνη, ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνεις πολύ καλά και ψήνεις για 45 λεπτά. Θα χρειαστεί να ανακατέψεις 2 φορές κατά την διάρκεια ψησίματος.
Βγάζουμε από το φούρνο και προσθέτουμε πρώτα το κριθαράκι. Το ανακατεύεις πολύ καλά να Στον χυμό ντομάτας προσθετεις την ζάχαρη, αλάτι και ρίγανη ανακατεύεις και την προθέτεις στο πήλινο. ανακατέυεις εκ νέου προσθέτεις βραστό νερό τόσο ώστε να καλύψει το φαγητό. Σκεπάζεις το σκέυος με το καπάκι του και ψήνεις για 20 - 25 λεπτά.
Όταν το βγάλεις από το φούρνο το αφήνεις να πιει το ζουμάκι του, προσθέτεις τριμμένη φέτα και σερβίρεις.

Για την Συνταγή

  • Ιδέα: Ένα μεσημέρι στην πλατεία άνοιξης στην Νέα Σμύρνη
  • Πρώτη δημοσίευση συνταγής: 22/4/20

Δείτε επίσης

Πέρκα στον φούρνο με πορτοκάλι

Πέρκα στον φούρνο με πορτοκάλι

Πέρκα στον φούρνο με πορτοκάλι. 1 κομμάτι ψάρι φιλέτο Πέρκα ή για πιο οικονομικό Παγκάσιους ή και Γλώσσα, που είναι όλα χωρίς κόκκαλα. Πέρκα στον φούρνο με πορτοκάλι 500 γρ Πέρκα (φρέσκια)500 γρ πατάτα(ες)1 κρεμμύδι (ξερό)100 γρ πορτοκάλι (χυμός)½ λεμόνι (χυμός)1 κτγ...

Διαβάστε Περισσότερα
Ιαπωνική σαλάτα με σουρίμι KANI

Ιαπωνική σαλάτα με σουρίμι KANI

Απίθανη Ιαπωνική σαλάτα με σουρίμι KANI, ευκολη στην παρασκευή και νοστιμότατη. Ιαπωνική σαλάτα με σουρίμι KANI 150 γρ μαγιονέζα (ελαφριά)1 κτσ λεμόνι (χυμός)1 κτσ ελαιόλαδο1 κτγ πιπέρι (μαύρο)150 γρ καρότο (κομμένο σε λεπτές λωρίδες)500 γρ σουρίμι (κομμένο σε λεπτές...

Διαβάστε Περισσότερα

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




συστατικα για μαγειρεμα

Συνδιαστικη Αναζητηση

  • Κατηγορίες

  • Περιστάσεις