Γιουβέτσι με λαχανικά στο πήλινο!
Το πήλινο ή κεραμικό βαθύ σκεύος εν είδει κατσαρόλας με ασορτί καπάκι, που πλέον αποκαλείται γάστρα λέγεται δε εκ παραδρομής μερικές φορές και γιουβέτσι. Το ψήσιμο σε πήλινο σκεύος ή γάστρα είναι από τις παλιότερες μεθόδους μαγειρέματος και όχι ακριβώς συνταγή. Ανήκει στους βασικούς, εύκολους και διόλου εξωτικούς τρόπους μαγειρέματος. Η τεχνική είναι αρχαία και συναντάται σ’ όλους τους ανάλογους πολιτισμούς, από τους Ατζέκους ως την Μεσοποταμία και από την Ρώμη ή την Αιθιοπία ως την Ιαπωνία. Στο Μαρόκο έχουμε το γνωστό tajine με το κωνικό καπάκι, στην Ινδία τον tava και το tandoor, στην Κίνα τα κλειστά σκεύη από αμμώδη πηλό. Το αγυάλωτο πήλινο σκεύος που μουλιάζει πρώτα στο νερό για να το απορροφήσουν οι πόροι του και να χρησιμοποιήσουν αυτή την εξατμιζόμενη στη συνέχεια υγρασία στο ψήσιμο του φαγητού, υπήρξε σ’ ανατολή και δύση ο τρόπος για να μαγειρευτούν κρέατα και ψάρια μέσα στον εκλυόμενο ατμό και να αποδώσουν όλη τη γεύση τους χωρίς να καούν ή να στεγνώσουν. Τα πορώδη βρεγμένα τοιχώματα διαχέοντας τη θερμότητα, στεγνώνουν σταδιακά μεταφέροντας την υγρασία στον αέρα που περιβάλλει το φαγητό, το οποίο έτσι δεν χάνει τη δική του καθώς ψήνεται.
Γιουβέτσι με λαχανικά στο πήλινο
Ingredients
- 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
- 4 πιπεριές όλα τα χρώματα
- 3 μεγάλα κρεμμύδια
- 6 κολοκυθάκια
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 400 γρ. ντομάτα συμπυκνωμένος χυμός
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. ρίγανη ξερή
- 200 γρ. φέτα τριμμένη
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Notes
Για την Συνταγή
- Ιδέα: Ένα μεσημέρι στην πλατεία άνοιξης στην Νέα Σμύρνη
- Πρώτη δημοσίευση συνταγής: 22/4/20
0 Σχόλια