Μοσχάρι ταζίν με μήλο και σταφίδα

από | Ιαν 17, 2023 | 0 Σχόλια

Κατηγορίες: Κυρίως
Συστατικά: Μέλι, Μήλο, Μοσχάρι

Στη µαροκινή κουζίνα, «ταζίν» ονοµάζεται ένα κεραµικό σκεύος µαγειρέµατος µε κωνικό καπάκι (κάτι σαν τη δική µας γάστρα) µέσα στο οποίο σιγοψήνονται κρέας και λαχανικά µε διάφορα αρτύµατα. «Ταζίν» ονοµάζεται και αυτός ο τύπος µαγειρέµατος: σιγανό, ήπιο ψήσιµο σε κλειστό σκεύος.

Μοσχάρι ταζίν με μήλο και σταφίδα

Ingredients
  

  • 1 κιλό μοσχάρι ελιά σε κύβους 2,5 εκ
  • 2 κτσ ελαιόλαδο
  • 40 γρ βούτυρο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1/8 κτγ κρόκος Κοζάνης (σαφράν), σε σκόνη
  • 1/2 κτγ τζίντερ σε σκόνη
  • 1 κτγ κανέλα τριμμένη ή σε σκόνη
  • 4 κλωνάρια μαιντανός δεµένα σε ένα µατσάκι 
  • 125 γρ σταφίδες
  • 3 κτσ μέλι
  • 3 ξινόμηλο(α)
  • 1 κτγ σουσάμι καβουρδισµένο σε αντικολλητικό τηγάνι για 3-4 λεπτά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Notes

Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το µισό ελαιόλαδο και το µισό βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε το µοσχάρι σε δόσεις για 6-7 λεπτά, µέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Αφαιρούµε µε τρυπητή κουτάλα το µοσχάρι και το βάζουµε σε πιατέλα.
Προσθέτουµε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 5 λεπτά µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε το σαφράν, το τζίντζερ και τη 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα και τα σοτάρουµε για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουµε 600 ml νερό, 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι.
Ανακατεύουµε καλά και ξαναβάζουµε το µοσχάρι στην κατσαρόλα, µαζί µε το µατσάκι από τα κλωνάρια κόλιανδρου (ή µαϊντανού). Σκεπάζουµε το φαγητό και σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για 1½ ώρα.
Προσθέτουµε τις σταφίδες και 1 κουταλιά της σούπας µέλι, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 30 λεπτά ακόµα ή µέχρι να µαλακώσει το µοσχάρι.
Στο µεταξύ, πλένουµε τα µήλα, τα κόβουµε στη µέση και αφαιρούµε τους πυρήνες, ενώ κρατάµε το φλούδι. Κόβουµε κάθε µισό σε 3 κοµµάτια. Ζεσταίνουµε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα τηγάνι σε µέτρια φωτιά και προσθέτουµε τα µήλα. Μαγειρεύουµε για 10 λεπτά, γυρίζοντας τα µήλα συχνά. Τα περιχύνουµε µε το υπόλοιπο µέλι, τα πασπαλίζουµε µε την επιπλέον κανέλα και τα σοτάρουµε για 5 λεπτά ή µέχρι να γλασαριστούν και να µαλακώσουν.
Μεταφέρουµε το κρέας µε τρυπητή κουτάλα σε µια πιατέλα, το περιχύνουµε µε τα υγρά της κατσαρόλας και βάζουµε από πάνω τα µήλα. Πασπαλίζουµε µε ψηµένο σουσάµι και σερβίρουµε.
Για την Συνταγή

Δείτε επίσης

Λαχανόρυζο με λευκό και κόκκινο λάχανο για επίσημο γεύμα

Λαχανόρυζο με λευκό και κόκκινο λάχανο για επίσημο γεύμα

Το λαχανόρυζο με λευκό και κόκκινο λάχανο είναι μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή που δίνει μια ωραία ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων! Ειδικότερα με την προσθήκη ανθότυρου και γλυκό του κουταλιού άγριο βύσσινο, το καθιστά ως μια δελεαστική πρόταση σερβιρίσματος και για επίσημο...

Διαβάστε Περισσότερα
Πέρκα στον φούρνο με πορτοκάλι

Πέρκα στον φούρνο με πορτοκάλι

Πέρκα στον φούρνο με πορτοκάλι. 1 κομμάτι ψάρι φιλέτο Πέρκα ή για πιο οικονομικό Παγκάσιους ή και Γλώσσα, που είναι όλα χωρίς κόκκαλα. Πέρκα στον φούρνο με πορτοκάλι 500 γρ Πέρκα (φρέσκια)500 γρ πατάτα(ες)1 κρεμμύδι (ξερό)100 γρ πορτοκάλι (χυμός)½ λεμόνι (χυμός)1 κτγ...

Διαβάστε Περισσότερα

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




συστατικα για μαγειρεμα

Συνδιαστικη Αναζητηση

  • Κατηγορίες

  • Περιστάσεις