Γλυκόξινο Κόκκινο Λάχανο (Ζάουερκράουτ)
Το κλασικό γερμανικό «ζάουερκράουτ» γίνεται με αναερόβια ζύμωση του ψιλοκομμένου λάχανου, αναμεμειγμένου με αλάτι, όπου μέσα σε διάστημα 2-3 εβδομάδων παράγεται γαλακτικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του δίνει τη χαρακτηριστική ξινή γεύση στο πιάτο (Making sauerkraut is easy | Boing Boing). Η Αλσατική μαγειρευτή εκδοχή είναι το «σουκρούτ» (Choucroute garnie – Wikipedia)
- 1 κόκκινο λάχανο (ψιλοκομμένο)
- 25 γρ. βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1/2 κ.γ. μπαχάρι (ψιλοκομμένο)
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
- 1 μήλο (καθαρισμένο και περασμένο στον τρίφτη)
- 4 κ.σ. ξύδι (από κόκκινο κρασί)
- 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 2 κ.σ. μέλι
- 100 ml νερό
- αλάτι
- πιπέρι
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι, σοτάρεις με το βούτυρο το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτεις το κόκκινο λάχανο και όλα τα υλικά εκτός απ’ το μέλι ή την μαρμελάδα. Ανακατεύεις μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτεις αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Μόλις πάρει βράση, σκεπάζεις και το αφήνεις να σιγομαγειρευτεί σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το λάχανο να γίνει τρυφερό και το υγρό να εξατμιστεί πλήρως. Τότε προσθέτεις το το μέλι ή την μαρμελάδα και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.
Για την Συνταγή
- Ιδέα: Γλυκόξινο κόκκινο λάχανο με μήλο και μπαχάρια
- Πρώτη δημοσίευση συνταγής: 11/2/21