Γλυκόξινο Κόκκινο Λάχανο

AntonioRecipe Author

Γλυκόξινο Κόκκινο Λάχανο (Ζάουερκράουτ)

Το κλασικό γερμανικό «ζάουερκράουτ» γίνεται με αναερόβια ζύμωση του ψιλοκομμένου λάχανου, αναμεμειγμένου με αλάτι, όπου μέσα σε διάστημα 2-3 εβδομάδων παράγεται γαλακτικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του δίνει τη χαρακτηριστική ξινή γεύση στο πιάτο (Making sauerkraut is easy | Boing Boing). Η Αλσατική μαγειρευτή εκδοχή είναι το «σουκρούτ» (Choucroute garnie – Wikipedia)

  • 1 κόκκινο λάχανο (ψιλοκομμένο)
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι (ψιλοκομμένο)
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
  • 1 μήλο (καθαρισμένο και περασμένο στον τρίφτη)
  • 4 κ.σ. ξύδι (από κόκκινο κρασί)
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 100 ml νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι, σοτάρεις με το βούτυρο το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτεις το κόκκινο λάχανο και όλα τα υλικά εκτός απ’ το μέλι ή την μαρμελάδα. Ανακατεύεις μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτεις αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Μόλις πάρει βράση, σκεπάζεις και το αφήνεις να σιγομαγειρευτεί σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το λάχανο να γίνει τρυφερό και το υγρό να εξατμιστεί πλήρως. Τότε προσθέτεις το το μέλι ή την μαρμελάδα και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.

Για την Συνταγή

Συστατικα για μαγειρεμα