Κοτόπουλο με Πορτοκάλι στον Φούρνο

AntonioRecipe Author

Κοτόπουλο στον φούρνο μαγειρεμένο με χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Αποτελεί μια εύκολη λύση για μαγείρεμα για μεγάλη παρέα. Ειδικότερα η επιλογή για τα κοπανάκια, βοηθά κατα πολύ στο σερβίρισμα.

  • 10 κοπανάκια (μπουτι κοτόπουλο)
  • 4 ποτήρια χυμός πορτοκαλιού (χωρίς ζάχαρη)
  • 2 λεμόνια (χυμός)
  • 1 κιλό πατάτες
  • 3-4 κρεμμύδια
  • 3-4 καρότα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδου
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • 3 κ.σ. μέλι
  • αλάτι, μείγμα πιπεριών, θυμάρι

Ετοιμάζουμε αρχικά το μείγμα για να μαρινάρουμε το κοτόπουλο. Σε μπόλ που να κλείνει βάζουμε μέρος του λαδιού, μέλι, μουστάρδα, σκόρδο, θυμάρι μέιγμα πιπεριών, ομογενοποιούμε και βάζουμε το κοτόπουλο. Κλείνουμε το μπόλ και το βάζουμε στο ψυγείο κατά το ελάχιστο για 2 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, με αντίσταση. Κόβουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τα καρότα. Τα βάζουμε στο ταψί συμπληρωνουμε με το υπόλοιπο του λαδιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Προσθετουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο και την μαρινάδα στο ταψί και σκεπάζουμε με βρεγμένο χαρτί ψησίματος.

Καθαρίζουμε το κοτόπουλο ή τα μπούτια αλατίζουμε και πιπερώνουμε και το προσθετουμε μετά απο 20 λεπτά και αυτά στο ταψί. Προσοχή η ποσότητα του χυμού εξαρτάται από το πλήθος των πατατών και του κοτόπουλου, πρέπει περίπου να καλύψει μέχρι την μέση τις πατάτες. Σε κάθε περίπτωση (εαν χρειασθεί) συμπληρώνουμε αναλογικά περισσότερο χυμό.

Ψηνουμε για 90 περίπου λεπτά. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε τακτικά. Περίπου στα 45 λεπτά αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος. Εαν το κοτόπουλο ετοιμασθεί πριν τις πατάτες το αποσύρουμε σε άλλο σκεύος και το κλείνουμε με τέτοιο τρόπο που να διατηρηθεί η θερμοκαρασία του. Εάν το ζουμί έχει παραμείνει σε υψηλή στάθμη τότε για 10 λεπτά, ανεβάζουμε το τάψι στην πρωτελευταία θέση του φούρνου. Οταν έτοιμο, το αφήνουμε στον σβησμένο φούρνο έχοντας αφήσει λίγο ανοιχτή την πόρτα του. Ετσι θα χυλώσει το ζουμί.

Για την Συνταγή

  • Πρώτη δημοσίευση συνταγής: 20/11/11
  • Αρχική ιδέα: Από την Πέγκυ στα χρόνια της Ονειρούπολης. Μετέπειτα μεσολάβησαν αρκετές φορές που οδήγησαν στην σημερινή αναθεώρημενη κατά πολύ συνταγή.
Συστατικά για μαγείρεμα