Βελούδινη και πεντανόστιμη πατατόσουπα για τις κρύες μέρες του χειμώνα
Για την πατατόσουπα
- 500 γρ. πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
- 400 γρ. καρότα, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- 2 μέτρια κεφάλια σκόρδου (ή λιγότερο, αν προτιμάμε), ολόκληρα
- 2 – 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 1⁄2 λίτρο ζωμός κότας
- 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού, ψιλοκομμένα (αν δεν έχετε φρέσκο, μην βάλετε ξερό – προτιμήστε να βάλετε φρέσκο μαϊντανό, που θα δώσει, όμως, διαφορετική γεύση στη σούπα)
- 1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
Βάζουμε τα σκόρδα όπως είναι, ολόκληρα, σ’ ένα μικρό ταψί και τα ψήνουμε στους 180° C για 45 – 50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αφήνουμε να κρυώσουν, τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και πιέζουμε ώστε να πάρουμε τη μαλακιά σάρκα τους.
Σοτάρουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το κρεμμύδι στο λάδι και μόλις μαραθεί, προσθέτουμε τη μαλακιά σάρκα του σκόρδου, τις πατάτες και τα καρότα. Μαγειρεύουμε για 2 – 3 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το ζωμό. Αφήνουμε να βράσουν τα λαχανικά σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και περνάμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από το μπλέντερ, σε δόσεις.
Ξαναβάζουμε την πολτοποιημένη σούπα στην κατσαρόλα, τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε το θυμάρι (ή τον μαϊντανό) και σερβίρουμε, βάζοντας 1 κουτ. σούπας γιαούρτι στο κέντρο κάθε πιάτου.
- Πρώτη δημοσίευση: 19/11/24
- Αρχική ιδέα: Πατατόσουπα βιεννέζικη με σκόρδο, καρότο και θυμάρι | ΣΥΝΤΑΓΗ | Gastronomos.gr