Τραχανότο με κουρκουμά και Μανιτάρια

    AntonioRecipe Author

    Τραχανότο με κουρκουμά και μανιτάρια, απλό και πολύ νόστιμο.

    Τραχανότο με κουρκουμά και Μανιτάρια

    • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
    • 1 σκελίδα σκόρδο
    • 200 γρ. φρέσκα μανιτάρια
    • 200 γρ. ξινός τραχανάς
    • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
    • 100 ml λευκό κρασί
    • 1.200 ml ζωμός λαχανικών
    • 80 γρ. παρμαζάνα
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

    Τσιγαρίζεις το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτεις το σκόρδο. Ρίχνεις τα μανιτάρια και σοτάρειςε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτεις τον τραχανά και ανακατεύεις τόσο όσο. Συμπληρώνεις με το κρασί και περιμένοεις να εξατμιστεί και προσθέτεις τον κουρκουμά.

    Χαμηλώνεις τη φωτιά και σταδιακά ρίχνεις με μία κουτάλα λίγο λίγο το ζωμό και ανακατεύεις ελαφρά μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζεις μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός και μέχρι να μαγειρευτεί ο τραχανάς και να χυλώσει. Δοκιμάζεις και αν χρειάζεται συμπληρώνεις αλάτι και πιπέρι.

    Τέλος προσθέτεις την τριμμένη αρμεζάνα και ανακατεύεις με γρήγορες κυκλικές κινήσεις.  Σερβίρεις με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

    Για την Συνταγή

    Γνώριζες ότι:

    Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός.Ο ξινός τραχανάς ζυμώνεται με γιαούρτι.

    Κατά την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του. Για να γίνει αυτό ο τραχανάς απλώνεται ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή, το άπλωμα του τραχανά, έχει παραμείνει και ως λαϊκή έκφραση, που αναφέρεται σε κάποιον που αργοπορεί χαρακτηριστικά.

    Συστατικα για μαγειρεμα