Κρύα σαλάτα φινόκιο που η γεύση της πρωτοτυπεί και εντυπωσιάζει. Το φινόκιο ή αλλιώς μαραθόριζα χρησιμοποιούνται για να φτιάξουν τη γεύση κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ή ως γαρνιτούρα πριν το σερβίρισμά τους, ειδικά στη Μέση Ανατολή και την Ινδία.
Είναι πολύ δημοφιλές στην Ιταλική μαγειρική και έχει σχήμα λαμπτήρα που ο κορμός του μοιάζει λίγο με σέλερυ. Όταν τρώγεται ωμό, η υφή είναι τραγανή και η γεύση του είναι αρκετά δυνατή και θυμίζει γλυκάνισο. Στους αρχαίους Έλληνες, ο μάραθος αντιπροσώπευε την επιτυχία και ο «μαραθώνιος» δρόμος πήρε το όνομά του, μετά τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) όταν διεξάχθηκε σε ένα πεδίο μάχης που είχε μάραθο. Ο μάραθος ήταν επίσης ένα σύμβολο επιτυχίας στους Ρωμαίους και τα φύλλα μάραθου χρησιμοποιήθηκαν για να στέψουν τους νικητές στα παιχνίδια.
Σαλάτα με Φινόκιο, Σταφίδες κ Αμύγδαλα
Ingredients
- 3 φινόκιο
- 50 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλοιό
- 120 γρ. σταφίδες
- 15 ντοματίνια
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 κ.σ. βούτυρο Lurpak
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη βινεγκρέτ:
- 25 ml κρέμα βαλσμικού πορτοκάλι-λεμόνι ή την φτιάχνουμε μόνοι μας
- 2 κ.σ. μέλι
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Notes
Είναι πράγματι μια απολαυστική σαλά τα που όταν την πρώτο εφτιαξα για την Τσικνοπέμπτη του 2015 είχε αρέσει πολύ. Ήθελε μετά από πέντε χρόνια να την ξαναφτιάξω τυχαία, πάλι για Τσικνοπέμπτη!
Για την Συνταγή:
- Πρώτη δημοσίευση συνταγής: 10/02/15
- Αρχική Ιδέα: ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ, ΣΤΑΦΙΔΕΣ & ΑΜΥΓΔΑΛΑ
0 Σχόλια
Trackbacks/Pingbacks