Στο πρωινό με καφέ, το μεσημέρι μετά το φαγητό μα και το βράδυ για επιδόρπιο με αφρώδη λευκό κρασί, το τιραμισού είναι απλά μαγεία!

Συστατικά:

  • 1 πακέτο σαβαγιάρ (Bonodi)
  • 150 γρ ζάχαρη άχνη
  • 5 κρόκοι αυγών
  • 500 γρ. Mascarpone (όχι ΑΒ Βασιλόπουλος)
  • 1 κούπα καφέ εσπρέσο
  • 2 σφηνάκια Kalhua
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • Κακάο για πασπάλισμα

Οδηγίες Συνταγής:

Φτιάχνουμε καφέ εσπρέσο (Μια κούπα – 300ml) και τον αφήνουμε να κρυώσει, σε ένα βαθύ πιάτο προσθέτοντας την Kalhua.

Αφου ξεχωρίσουμε κρόκους από ασπράδια (χρειαζόμαστε 3 ασπράδια για το γλυκό) σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τους πέντε κρόκους με την ζάχαρη (100γρ). Προσθετουμε το mascarpone (θερμοκρασία δωματίου) με πολύ λίγο καφέ (2 κουταλιες της σούπας) και ανακατευουμε πολυ καλά με σύρμα χεριού μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα.

Σε βαθύ μικρό μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ (με φτερό) μέχρι να πήξει / φουσκώσει. Με το πέρας την προσθέτουμε στο mascarpone και με ενα κουτάλι ομογενοποιούμε την κρέμα.

Με το μίξερ χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη (50γρ) και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Προσοχή με μια σπάτουλα ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω (ευγενικά) το μείγμα. Δεν το χτυπάμε, δεν βάζουμε μεταλλικό κουτάλι, δεν γυρνάμε γύρω γύρω το μείγμα. Απλά από κάτω προς τα πάνω φροντίζουμε τα χτυπημένα ασπράδια να ενσωματωθούν στην κρέμα μας.

Στο σκέυος που θα φιλοξενήσει το γλυκό, προσθέτουμε μια στρώση κρέμα και βουτώντας τα σαβαγιάρ στο μπολ του καφέ, βάζουμε την πρώτη στρώση. Προσθέτουμε κρέμα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο την επόμενη στρώση σαβαγιάρ. Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο της κρέμας και καλύπτουμε την επιφάνεια με κοσκινισμένο το κακάο.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη την πιατέλα και την βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 12 ώρες.

Για την Συνταγή

  • Πρώτη δημοσίευση συνταγής: 20/12/13
  • Αρχική ιδέα: Από την μητέρα μου