Χαλβάς Πορτοκαλιού

AntonioRecipe Author

Χαλβάς πορτοκαλένιος ελαφρύς, δροσερός και απολαυστικός, χωρίς λιπαρά και γάλα. Το πορτοκάλι του χαρίζει γεύση, χρώμα και όξινους τόνους στην επίγευση. Το ξύσμα του πορτοκαλιού, με τα αιθέρια έλαια, τονίζει το άρωμά του.

Για το γλυκό
  • 1250 γρ. νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 20 ml βανίλια
  • 250 γρ. σιμιγδάλι (χοντρό)
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι (ξύσμα και χυμός)
  • 50 γρ. καρύδα (αποξηραμένη)
  • κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικό)

Για το γαρνίρισμα

  • 1 κ.σ. καρύδα (αποξηραμένη)

Σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το νερό, βάζουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει η ζάχαρη. Κατόπιν προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το ξύσμα και τον χυμό των πορτοκαλιών και συνεχίζουμε να ακατατεύουμε. Προσοχή, μπορεί το πορτοκάλι(α) να καλύψει εντελώς την γεύση ή και να πικράνει το όλο μείγμα, οπότε δοκιμάζουμε και αν το πικράνουν, προσθέτουμε ζαχαρη.

Τέλος ρίχνουμε μες την κατσαρόλα την καρύδα. Αφήνουμε να βράσουν τα υλικά, να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε. Όταν αρχίζει να βγάζει τους πρώτους πίδακες βρασίματος αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στο τέλος προσθέτουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής για να έχει πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα ο χαλβάς.

Αδειάζουμε το μείγμα του χαλβά σε φόρμα. Στρώνουμε την επιφάνεια του γλυκού και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει τελείως βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο.

Στο σερβίρισμα αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με λίγη καρύδα.

Για την Συνταγή:

Συστατικά για μαγείρεμα