Επίσημο πιλάφι με σταφίδες, κουκουνάρι και ρόδι. Φαγητό χειμωνιάτικο, με πλούσια, πυκνή νοστιμιά.
Για το πιλάφι
- 300 γρ. ρύζι κίτρινο μακρύκοκκο (parboiled)
- 60 γρ. σταφίδες, προτιμότερο μαύρες
- 40 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε τηγανάκι μέχρι να ροδίσουν
- 50 γρ. σπόροι ροδιού
- 600 ml σπιτικός ζωμός κότας
- 2 φέτες λεμονιού
- 1 δάφνη
- τα φύλλα από 3 – 4 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό, αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο, τις φέτες λεμονιού και τη δάφνη να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά. Μόλις είναι έτοιμο, πετάμε τη δάφνη και τις φέτες λεμονιού, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Εαν επιθυμείς να δώσεις στυλ στο σερβίρισμα του, το έτοιμο μαγειρεμένο πιλάφι φορμάρεις σε όποιο σκέυος επιθυμείς και το ξεφορμάρεις λίγο πριν σερβιρισθεί.
Πηγές
- Πρώτη δημοσίευση συνταγής: 24/12/24
- Αρχική ιδέα: osompoyko-cheimoniatiko-me-krasi-kai-pilafi