Χαλβάς πορτοκαλένιος ελαφρύς, δροσερός και απολαυστικός, χωρίς λιπαρά και γάλα. Το πορτοκάλι του χαρίζει γεύση, χρώμα και όξινους τόνους στην επίγευση. Το ξύσμα του πορτοκαλιού, με τα αιθέρια έλαια, τονίζει το άρωμά του.

Υλικά για 10 μερίδες:
  • 1250 gr νερό
  • 400 gr ζάχαρη
  • 20 μλ βανίλια
  • 250 gr σιμιγδάλι χοντρό
  • 3 πορτοκάλια μεγάλα, ξύσμα και χυμός
  • 50 gr αποξηραμένη καρύδα + 1 κ.σ. για γαρνίρισμα
  • κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, προαιρετικά
Οδηγίες Συνταγής:

Σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το νερό, βάζουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει η ζάχαρη. Κατόπιν προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το ξύσμα και τον χυμό των πορτοκαλιών και συνεχίζουμε να ακατατεύουμε. Προσοχή, μπορεί τα πορτοκάλια να καλύψουν εντελώς την γέυση ή και να πικράνουν το όλο μείγμα, οπότε δοκιμάζουμε και αν το πικράνουν, προσθέτουμε ζαχαρη.

Τέλος ρίχνουμε μες την κατσαρόλα την καρύδα. Αφήνουμε να βράσουν τα υλικά, να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε. Όταν αρχίζει να βγάζει τους πρώτους πίδακες βρασίματος αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στο τέλος προσθέτουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής για να έχει πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα ο χαλβάς.

Αδειάζουμε το μείγμα του χαλβά σε φόρμα. Στρώνουμε την επιφάνεια του γλυκού και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει τελείως βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο.

Στο σερβίρισμα αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με λίγη καρύδα.

Για την Συνταγή: